کامپوزیت دندان پوسته های نازکی هستند که روی دندان قرار میگیرند و می توانند با توجه به مشکلات دندانی، ایراد از شکل یا رنگ دندان، عیوب دندان های شما را بپوشانند. جنس این ماده دندانپزشکی نوع خاصی از رزین کامپوزیتی می باشد.شاید سوال خیلی از افراد این باشد که طول عمر کامپوزیت چقدر است؟ آیا ماندگاری آن بطور دائم است؟ چه عواملی بر طول عمر کامپوزیت موثر است؟ چه زمانی باید کامپوزیت دندان را ترمیم کرد؟ سعی کرده ایم در این مقاله به این سوالات پاسخ دهیم.
ماندگاری کامپوزیت چقدر است؟
پر کردن کامپوزیت در بین بیماران بسیار محبوب است زیرا رنگ اغلب می تواند با رنگ دندان های اطراف مطابقت داشته باشد. آنها از ترکیب رزین های اکریلیک و سرامیکی ساخته شده اند.
پرکننده های کامپوزیتی با چسب به دندان اطراف پیوند می دهند. اما طبق یک مطالعه در سال های اخیر، آنها به طور متوسط حدود 7 سال دوام می آورند. تحقیقات انجام شده در سال های اخیر نشان داده است که اگر پرکردگی ها کوچکتر باشند و بیماران از سلامت دهان و دندان خوبی برخوردار باشند، می توانند 10 سال یا بیشتر دوام بیاورند.
طول عمر کامپوزیت دندان جلو
طول عمر کامپوزیت دندان هابه عوامل متعددی مانند مهارت دندانپزشک زیبایی و مراقبت های صحیح فرد پس از انجام کامپوزیت دندان بستگی دارد. بنابراین نیاز است فرد با دقت بالا دندانپزشک زیبایی باتجربه و حاذق را انتخاب نماید تا این روش را به بهترین نحو ممکن برای او انجام دهد. همچنین به عوامل دیگری هم بستگی دارد که در ادامه به آن پرداخته ایم.
عوامل موثر بر طول عمر کامپوزیت
به طور کلی، میانگین طول عمر یک پرکننده کامپوزیت حدود 10-7 سال است. با این حال، این طول عمر مطلق نیست و می تواند تحت تأثیر منفی یا مثبت محل پرکردگی، بهداشت دهان، رژیم غذایی و وجود دندان قروچه قرار گیرد. اگر شما یک پرکننده کامپوزیت قرار داده اید، مهم است که این عوامل را با دندانپزشک محلی خود در میان بگذارید، اما بطور خلاصه 3 عامل می تواند بر طول عمر کامپوزیت موثر باشد:
1- عادات بهداشتی دهان و دندان
عادات بهداشت دهان و دندان نیز در مدت زمان ماندگاری پر کردن کامپوزیت نقش دارد. پرکننده های کامپوزیت به احتمال زیاد به مینای سالم چسبیده می شوند و نواحی پوسیدگی اطراف آن می تواند باعث ایجاد مشکلاتی شود. برای جلوگیری از آسیب احتمالی به پرکردگی یا پوسیدگی اطراف پرکننده، مسواک زدن منظم و نخ دندان کشیدن لازم است. مسواک زدن دو بار در روز و نخ دندان کشیدن یک بار در روز میزان باکتری های دهان را کاهش می دهد و خطر پوسیدگی را کاهش می دهد.
2- رژیم غذایی
در حالی که پرکننده های کامپوزیت بادوام هستند، غذاهای خاصی وجود دارند که می توانند باعث فرسودگی سریعتر یا حتی آسیب دیدن آنها شوند. توصیه می شود از غذاهایی که بیش از حد سفت یا جویدنی هستند برای حفظ مواد پرکننده کامپوزیت خودداری کنید. برخی از چیزهایی که باید مراقب آنها باشید عبارتند از آب نبات های سفت، میوه های خشک، غذاهای صمغی، آجیل و یخ. حتی اگر این غذاها فوراً به مواد غذایی آسیب نرسانند، خوردن مداوم آنها میتواند باعث فرسودگی سریعتر آن شود.
3- دندان قروچه
اصطلاح دندان قروچه یا فشردن دندان است. دندان قروچه یک حرکت پهلو به پهلو است که دندان های بالا و پایین را به یکدیگر می سایند. فشردن دندان ها به شدت گاز گرفتن است، بنابراین دندان های بالا و پایین تحت فشار دائمی قرار می گیرند. هر دوی این رفتارها اغلب در شب رخ میدهند که شما بیخبر هستید و میتواند به دندانهای طبیعی و پرکردگیهای کامپوزیت شما آسیب برساند. اگر دندانپزشک شما متوجه علائم دندان قروچه شود، ممکن است به شما توصیه کند که از محافظ شب استفاده کنید تا از آسیب دیدن دندان هایتان جلوگیری شود. محافظ های شب همچنین می توانند از پرکننده کامپوزیت شما محافظت کرده و از آسیب یا سایش زودرس آن جلوگیری کنند.
کامپوزیت از چه ماده ای ساخته می شود؟
کامپوزیت دندان که از نوع ماده ترمیمی مستقیم همرنگ با دندان به حساب می اید و بطور رایج در دندانپزشکی استفاده می شود. کامپوزیت ها از ترکیب دی- متاکریلات ها (اپوکسری رزین و اسید متاکریلیک) با پودر کوارتز تهیه شدند.
کامپوزیتهای دندانی یا به عبارت سادهتر “پرکنندههای بر پایه رزین” دسته ای از رزینهای مصنوعی هستند که در دندان پزشکی به عنوان ماده مستحکمکننده یا چسب استفاده میشوند. رزینهای کامپوزیتی دندان دارای خواص مطلوبی هستند که با توجه به ویژگیهای خاص حفره دندانی بیمار میتوانند استفاده شوند.
این دسته از کامپوزیتها به دلیل داشتن ویژگیهای میکرو مکانیکی مناسب برای پر کردن حفرههای کوچک که در آن پر کنندههای آمالگام به اندازه کافی مؤثر نیست (به علت خواص ماکرو مکانیکی آمالگام) استفاده کرد. رزینهای مصنوعی به عنوان مواد ترمیمکننده تکامل یافتهاند، زیرا آنها غیرقابل حل هستند، ظاهر خوبی برای دندان ایجا میکنند، نسبت به هیدرولیز حساس نیستند، و نیز به راحتی شکلدهی میشوند و قیمتشان مناسب است.
رزینهای کامپوزیتی اغلب از Bis-GMA و دیگر مونومرهای دی متاکریلات (TEGMA, UDMA, HDDMA)، و نیز مواد پرکننده مانند سیلیکا و یک مادهٔ شروعکننده واکنش (که با نور فعال میشود) مثل Dimethylglyoxime تشکیل میشوند. مجموعهٔ این ترکیبات به منظور رسیدن به خواص فیزیکی و شیمیایی معینی تهیه میشوند. به منظور رسیدن به خواص مد نظر دندان پزشک میتوان درصد ترکیبات را تغییر داد.
آیا کامپوزیت برای پر کردن حفره های دندان مناسب است؟
پوسیدگی یکی از شایع ترین بیماری ها در سراسر جهان است. برای بازسازی (مستقیم) ضایعات پوسیدگی، از مواد کامپوزیت همرنگ دندان به طور فزاینده ای استفاده می شود.
از کامپوزیت می توان برای پر کردن حفره ها در نقاط مختلف دهان استفاده کرد. با این حال، محل پر کردن می تواند بر طول عمر آن تأثیر بگذارد. به عنوان مثال، پرکنندههای کامپوزیتی که در بالای دندانهای آسیاب قرار میگیرند، به میزان قابلتوجهی در معرض ساییدگی و پارگی بیشتری نسبت به آنهایی هستند که در بین دندانها اعمال میشوند. بنابراین، برخی از پرکننده های کامپوزیت ممکن است سریعتر فرسوده شوند و نیاز به تعویض زودتر داشته باشند.
چه زمانی باید کامپوزیت دندان را ترمیم کرد؟
در شرایطی که ظاهر دندان های طبیعی شما مثل قبل رضایت بخش نیست و کامپوزیت ونیر های شما در اثر استفاده مداوم، دچار ساییدگی، شکستگی یا لب پریدگی شده اند باید بلافاصله به دندانپزشک مراجعه کنید تا آنها را ترمیم یا تعویض نماید.
اگر از کامپوزیت دندان خود به خوبی مراقبت کنید، طول عمری حدود 7 تا 10 سال دارد. بنابراین ، بعد از این مدت ، بعضی از آنها شکسته شده یا ترک میخورند ،به همین دلیل نیاز به ترمیم یا تعویض دارند. کامپوزیت دندان شکسته به راحتی قابل ترمیم است و مراحل ترمیم کامپوزیت دندان شکسته بدون درد و در مدت زمان بسیار کوتاهی انجام می شود.